De I Molisani 200 Metri Tintilia del, Molise

IMG 2639Voor mij en mijn zoon Idse is dit toch wel een van onze favorieten!


“200 metri" verwijst naar de minimale hoogte boven de zeespiegel die de strenge productie regels van de Tintilia Molise DOC vereisen om de zogenaamde
“Bergtop druif “ te produceren. Een exclusieve Molise volbloed!

Een wijn gemaakt van 100% Tintilia een inheemse druif met geschiedenis en een klein tikkeltje twijfel van afkomst.

De Tintilia-wijnstok is de belangrijkste inheemse wijnstok van Molise! Waarschijnlijk is de Tinitlia-wijnstok in Molise aangekomen tijdens de Spaanse overheersing in de tweede helft van de 17e eeuw en heeft hij zijn naam ontleed aan de Spaanse naam “Tinto” (In het Spaans betekend “Tinto” rood) omdat dit de kleur geeft aan de wijn. 

In het verleden verspreidde de Tintilia-wijnstok zich over het hele grondgebied, maar in de eerste helft van de 19e eeuw werden de Tintilia wijngaarden verlaten vanwege de lage productiviteit. Tintilia is een wijnstok met een gemiddelde groeikracht, een laag redement en middelmatige kleine druiven. Een aromatische smaak en voornamelijk late oogst (eind september).


In het verleden waren er veel twijfels over de genetische en morfologische kenmerken van de Tintilia-wijnstok. In feite werd het beschouwd als een wijnstok vergelijkbaar met ‘Bovale Grande / Bovale Sardo’, maar volgens recente DNA-studies van de Universiteit van Molise is het nu mogelijk om te stellen dat de Tintilia-wijnstok totaal verschillend is van deze 
wijnstokken. En zich, beginnend met de Spaanse overheersing, in de laatste eeuwen heeft aangepast in de nieuwe omgevingen dankzij zijn grote aanpassingsvermogen! 

Diep en levendig robijnrood. Karakteristieke kruidige geur met geurige eigenschappen van kersen, morellen, pruimen en kruiden. In de mond is hij zacht en soepel met subtiele tannines en een goede frisheid. Lange afdronk met terugkeer van een aangenaam pepertje!

Eigen import van de producent Tenimenti Grieco uit Portcannone Molise.

Per fles voor €11,90. Nu 3 flessen voor €33,95 en 6 flessen voor €64,95!

Foto Reinder Slager

Reinder Slager

Welkom bij Reinder en wijn en Wijnder Import! Mijn motto: ‘Wijnkenner is leuk, wijnliefhebber is beter’.

Uw wijn voor 16.00 uur besteld, in Zwolle dezelfde dag bezorgd!
Specialist in Ahrwijn en wijn uit de Molise. Maar we hebben natuurlijk veel meer!