• Eigen import
  • Snelle bezorging in Zwolle!
  • Wijnhandel in Zwolle

Ahr wijnen (Duitsland)

De Ahr wordt beschouwd als het "rode wijnparadijs" van Duitsland. Het Ahrdal staat dan met zijn 562 ha pas op de tiende plaats van grootste wijnbouwgebieden in Duitsland, maar het is wel het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn. Romeinen waardeerden de Ahr al als wijnbouwgebied, vestigden zich tussen de Eifel en de Rijn en planten de eerste wijnstokken in die tijd. Vandaag de dag is het prachtige dal van de Ahr een van de meest prominente rode wijngebieden in Duitsland.
De Ahr-wijnboeren behoren tot de top van de Duitse wijnproducenten. Ze hebben het Ahr-dal omgetoverd tot een echte schatkamer met een reeks aan prachtige wijnen.

Het "Ahr"-wijngebied maakt deel uit van het Rijnlandse Leisteengebergte en strekt zich over een lengte van ca. 20 km uit langs de benedenloop van de Ahr tussen Altenahr via Bad Neuenahr en Heimersheim. De rivier de Ahr ontspringt in de Eifel bij Blankenheim en komt uiteindelijk uit op de Rijn. De beste wijngaarden bevinden zich op de steile zuidelijke hellingen.

De belangrijkste druif is natuurlijk de Spätburgunder met zijn zusje de Frühburgunder. De Duitse versies van de Pinot Noir en de Pinot Madeleine. Vooral op de steile leisteengronden van de Ahr produceren deze rassen zeer diepe, minerale en fruitige wijnen.

 

Weingut Nelles

Weingut Nelles 1479

Het ontstaan van Weingut Nelles 1479 gaan ver terug. Uit officiele stukken blijkt dat al in 1479 (vandaar de naam) Peter Nelis, de huurder van een "wyngartz an der buysch portzen", een zeer hoge huur betaalde aan de heren van Landskrone Castle vanwege de kwaliteit van de wijngaard. Deze wijngaard op Landskrone was toen, en is dat nu nog steeds, een meer dan uitstekende wijngaard.  De wijnstokken groeien in de beste wijngaarden van het klimatologisch milde en lager gelegen deel van het Ahrdal. Dit zijn de beroemde wijngaarden van Heimersheimer. Landskrone, Burggarten, Bad Neuenahrer Sonnenberg en Schieferlay. De steile leisteenbodems warmen op in de zon, de donkere stenen slaan de warmte op en geven deze 's nachts af aan hun omgeving. Dit is wat deze wijnen zo vol en krachtig maakt.

In de wijngaarden worden alleen natuurlijke behandelingsproducten gebruikt. Op deze manier bevorderen we het evenwicht in de natuur en de beste voorwaarden voor bestrijding van ongedierte door hun natuurlijke vijanden.

De rode en witte druiven zijn allemaal ontsteeld, d.w.z. verwerkt zonder steel. Dit maakt de wijn zo mals en fluweelachtig. Alle rode wijnen worden per druivensoort en per wijngaardplaats apart opgeslagen en gerijpt in houten vaten. Het resultaat is briljante Pinot Noir, zijdezacht met een elegante geur of krachtige wijnen, vol van smaak met zachte rijpe tannines.

www.weinhaus-nelles.de

Weingut Kreuzberg

Weingut H.J. Kreuzberg

De H.J. Kreuzberg Winery werd in 1953 opgericht door Hermann-Josef Kreuzberg Senior - vertegenwoordiger van de Dernau Winegrowers' Association. Vandaag staat Ludwig Kreuzberg  aan het hoofd van dit wijnbedrijf, met in totaal 9 hectare wijngaard. Hij is verantwoordelijk voor alles wat er in de kelder gebeurt, de wijnbouw in de wijngaard en de verkoop. Ludwig in samenwerking met keldermeester Albert Schamaun, weten de basis te leggen voor meer dan uitstekende wijnen.

Zij bedrijven geïntegreerde wijnbouw en ecologische bodembewerking (bemesting met mest, strooisel, schorssnippers of vergroening) speelt hierbij een belangrijke rol. Het snoeien van de wijnstokken op de toplocaties leidt tot een beperking van de opbrengst tot soms minder dan 35 hl/ha. Het gedeeltelijk ontbladeren van de wijnstokken in de nazomer en het uitdunnen van de druiven evenals het selectief handmatig oogsten zijn belangrijke onderdelen van het werk in hun wijngaarden.

Alle droge rode wijnen van de VDP-collectie zijn klassiek gerijpt, d.w.z. open maceratie en gerijpt in oude of nieuwe eikenhouten vaten (barriques). Malolactische gisting en zachte filtratie zijn ook belangrijke onderdelen in hun werkwijze. De witte herfst en de witte wijnen worden koud vergist om hun levendigheid en frisheid te behouden.

Weingut Kreuzberg is een van de beroemdste wijnproducenten in het Ahrgebied en behoort tot een van de 100 beste Duitse wijnhuizen.

www.weingut-kreuzberg.de

Weingut Kriechel

Weingut Peter Kriechel

In 1952 richtte de senior wijnmaker Peter Kriechel zijn eigen wijnmakerij "Peter Kriechel" op met toen een oppervlakte van 1,5 ha. Ondertussen is het wijnhuis het grootste particuliere wijnhuis in de Ahr met inmiddels 24 ha bebouwd oppervlakte en wordt het nog steeds als een echt familiebedrijf beheerd. Vandaag de dag concentreert het wijnhuis zich voornamelijk op de Bourgondische rassen, die meer dan 85% van de wijngaarden uitmaken.

Tijdens de werkzaamheden in de wijngaard wordt veel belang gehecht aan de natuurlijke teelt. Er worden alleen organische meststoffen gebruikt en insecticiden en botryticiden worden volledig vermeden. Verder worden in de wijngaarden groene planten (bijv. peulvruchten) gezaaid om de vorming van humus en de juiste nutriëntenverrijking te bevorderen.

Om de kwaliteit te verhogen worden de druiven op de meeste wijnbouwpercelen gehalveerd. De wijngaarden worden optimaal onderhouden volgens de laatste kennis en de druiven worden selectief met de hand geoogst door geschoolde arbeiders.

Om het idee van regionale wijne ook in de kelder voort te zetten, maakt de wijnmakerij al enkele jaren gebruik van vaten van lokale Ahr-eik.

www.weingut-kriechel.de