• Eigen import
  • Snelle bezorging in Zwolle!
  • Wijnhandel in Zwolle

Malepère wijnen (Frankrijk)

Malepere is een appellation uit een 500 hectare groot gebied direct ten zuidwesten van Carcassonne, in de Languedoc-Rousillon wijnstreek in Zuid-Frankrijk. De appellation promoveerde tot volledige AOC status in 2007, onder de naam Malepere.

Malepere wijn wordt gemaakt van een eclectische combinatie van Bordeaux en Languedoc druivensoorten. Merlot is de meest gebruikte, gecombineerd met Cabernet Sauvignon, Malbec, Grenache, Syrah en Cinsaut.

Malepere, de meest westelijke appellatie van de Languedoc, heeft een mediterraan klimaat dat heet en droog is met een relatief milde winter. Het milieu hier is niet typisch voor de Languedoc (het lijkt meer op dat van het zuidwesten van Frankrijk), omdat het wordt gescheiden van de rest van de regio door de heuvels in het centrum van het Aude administratieve gebied. Deze korte reeks van vroege Pyreneese uitlopers bereikt hoogten van 600 meter (2000ft) onmiddellijk ten oosten van Carcassonne, en vormt een barrière voor de invloed van de Middellandse Zee oceaan.

Grind terrassen vormen de topografie voor wijngaarden die worden geteeld op een bodem rijk aan klei en kalksteen van die vergelijkbaar is met die van Blanquette de Limoux, direct naar het zuiden. Grote "slechte stenen" (de "mal pierre") liggen verspreid over de bodem en zorgen voor concurrentie voor de wortelsystemen van de wijnstokken om door te dringen in de bodem en op zoek te gaan naar water en voedingsstoffen. Dit tekort beperkt de vegetatieve groei en concentreert de smaakstoffen van de bessen.