• Eigen import
  • Snelle bezorging in Zwolle!
  • Wijnhandel in Zwolle

Moezel wijnen (Duitsland)

Het wijngebied aan Moezel, Saar en Ruwer geldt als oudste van Duitsland. In grootse stijl introduceerden de Romeinen de wijnbouw aan de Moezel. Talloze vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van een grote wijnbouwtraditie. Vandaag de dag ligt de helft van de aanplant op steile hellingen met een stijgingspercentage van boven de 30, al dan niet in terrasvorm.

Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz, en aan de Ruwer tussen Riveris en het Trierse stadsdeel Ruwer zijn in 125 dorpen zo’n 5.000 wijnboeren actief met in totaal 8.800 hectare wijngaarden. Onder vaak moeilijke omstandigheden, want nergens ter wereld zijn er zo veel steile hellingwijngaarden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.

Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in zes Bereiche. Burg Cochem aan de benedenloop van de Moezel wordt tegenwoordig vaak Terrassenmosel genoemd, omdat wijnbouw daar vaak alleen maar in terrasvorm mogelijk is. Hier bevindt zich de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Het Bereich Bernkastel wordt als Mittelmosel aangeduid en vormt met zijn bekende wijnbouwgemeenten en beroemde wijngaarden het hart van het gebied. Ten zuiden van Trier begint de Obermosel. Het Bereich Moseltor dat deel uitmaakt van de Obermosel, behoort bij het Saarland, terwijl ook in het Bereich Saar wijnbouw bedreven wordt. Ruwertal tenslotte is de kleinste deelregio van het gebied.

Terecht beschouwen de Moezelproducenten zichzelf als Rieslingspecialisten, want die druif beslaat 5000 hectare van de totale aanplant. Deze laat rijpende edele witte wijndruif vindt hier ideale groeiomstandigheden. De beschutte ligging in een dal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen boven de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ‘s nachts weer af. Metersdiep dringen de wortels van de druivenstokken in de bodem om water en mineralen op te nemen. Zodoende kunnen de boeren van hun met de hand geplukte druiven fijn-fruitige wijnen produceren. Wijnen met een enorme smaakdiepte bij relatief weinig alcohol. Ideaal voor zorgeloos genieten.

Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die jaarlijks bij veilingen goed zijn voor recordprijzen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken, omdat de wijngoederen uitstekende feinherbe en harmonisch droge wijnen produceren. Bij nationale en internationale keuringen en competities wordt dat bevestigd (duitse wijn.nl).

 

Weingut Lütz

Weingut Lütz 

In de Mittel-Mosel bij het dorpje Punderich liggen de wijngaarden van de familie Lütz. Aan de andere kant van de rivier de Moezel, op de steile hellingen en de vlakte. In totaal ruim 5 ha wijngaarden die op natuurlijk wijze worden bewerkt. 'Nachhaltigkeit' (duurzaamheid) staat zeer hoog in het vaandel bij deze wijnmaker. Alles vindt op natuurlijke wijze plaats, onkruidverwijderen, handpluk, natuurlijke gisting en klaring. Alle wijnen zijn daarom ook Vegan.

Van Gutswein tot Premiumwein zijn het echte rieslings. Met niet te veel zuren en een mooie fruitbalans worden de wijnen van Lütz daarom ook door Gault Millaut aangeprezen.

 www.weingut-luetz.de